Raiffeisen Business Centre

  • ul.Piękna, Warszawa
  • projekt architektoniczny: MWH Architekci
  • współautor projektu arch. kraj. Mirosław Sztuka
  • data realizacji: 2000

Centralną część biurowca Reiffeisen Centrum zajmuje wysokie przeszklone atrium zwieńczone szklanym dachem.
Ze względu na wysokość atrium i jego dużą kubaturę projektowany ogród przyjął formę przestrzennej „instalacji” roślinnej, nawiązującej do nowoczesnego wystroju budynku, ożywiającą jednocześnie jego wnętrze. Aby uzyskać pożądany efekt trzeba było użyć roślin o odpowiedniej wysokości, które wypełniają kubaturę atrium, ale posiadają stosunkowo niewielki ciężar – tropikalne gatunki bambusów. Trójkątne, stalowe donice nawiązują do formy świetlika umieszczonego w stropie tarasu. Kontrastują z obłymi liniami pojawiającymi się w rysunku stworzonym przez rośliny okrywowe i różnokolorowe pasma żwiru. Te organiczne kształty zawdzięczają swe pochodzenie linii elewacji przebiegającego poniżej pasażu handlowego. Pojawia się też „Zielona piramida” – ażurowa konstrukcja z siatki o drobnych oczkach, porośnięta bluszczem. Wierzchołek piramidy wykończony jest blachą także ze stali nierdzewnej. Dodatkowym elementem jest trójkątna donica ustawiona na tarasie w części dostępnej dla pracowników biura, nieco większa i wyższa od donic należących do kompozycji ogrodu, ale wykończona w identyczny sposób.